Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Advertisement (468 x 60px )

Latest News

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ο άνθρωπος που αναζητά πετρέλαιο στο Αιγαίο



Απο τον Χάρη Φλουδόπουλο

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το εθνικό κεφάλαιο της χώρας είναι ο ορυκτός της πλούτος. Είναι εκείνοι οι επαγγελµατίες για τις δύσκολες αποστολές που επιλέγουν το δύσβατο για την Ελλάδα δρόµο της παραγωγής. Ένας από αυτούς είναι ο Έλληνας «πετρελαιάς», ο σαραντάρης Μαθιός Ρήγας, ο οποίος έχει αναλάβει το κοπιώδες έργο της εξόρυξης πετρελαίου από τα έγκατα του Αιγαίου, σε µια περιοχή όπου «θα χυθεί αίµα» για κάθε βαρέλι που εξορύσσεται: Στα 2.900 µέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας φτάνει το γεωτρύπανο που χρησιµοποιεί αυτές τις µέρες η Ενεργειακή Αιγαίου, στη δεύτερη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε στην Καβάλα, στο κοίτασµα «Ε». Αντίστοιχα γεωτρύπανα µε αυτά που µισθώνει η ελληνική εταιρεία χρησιµοποιούνται στις offshore έρευνες της Βόρειας Θάλασσας.
Γνώστης της αγοράς πετρελαίου, έχει ασχοληθεί µε το µαύρο χρυσό στο µεγαλύτερο µέρος της µέχρι σήµερα επαγγελµατικής του διαδροµής. Από το City του Λονδίνου και την Arthur Andersen, µέχρι την Καβάλα και τα πετρέλαια της Θάσου, ο µεταλλειολόγος µηχανικός του ΕΜΠ, µε µεταπτυχιακό από το φηµισµένο Imperial, έχει αναµειχθεί σε πολυάριθµα ενεργειακά projects.
Αναλαµβάνοντας πάντως το 2007 τα ηνία της πάλαι ποτέ ένδοξης Καβάλα Oil, έπρεπε πρώτα να ξαναχτίσει τη φήµη της εταιρείας, µετά το διεθνές φιάσκο του 2007, όταν ο τότε ιδιοκτήτης Frank Timis χρησιµοποίησε την ελληνική εταιρεία για χρηµατιστηριακά παιχνίδια στην αγορά του Λονδίνου. Έτσι, αµέσως κατάρτισε το νέο επιχειρησιακό πλάνο, στη συνέχεια διασφάλισε τη χρηµατοδότηση του εγχειρήµατος και προχώρησε στην υλοποίηση του νέου ερευνητικού προγράµµατος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον επενδυτικό στίβο, πάντως, ο απόφοιτος της σχολής Μωραΐτη ήδη µετρά αρκετά χρόνια και από το 2003 διαχειρίζεται –µεταξύ άλλων– εφοπλιστικά κεφάλαια και επενδύει σε καινοτόµες ελληνικές επιχειρήσεις µέσω της εταιρείας επιχειρηµατικών συµµετοχών Capital Connect.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, η συνεργασία µε τον Κορρέ για την εκµετάλλευση προϊόντων Κρόκου Κοζάνης το 2006.
Το ιστορικό των ερευνών στον κόλπο της Καβάλας ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου EΠΕ (ΕΠΒΑ) υπογράφει σύµβαση µε το Βασίλειο της Ελλάδος για την παραχώρηση των δικαιωµάτων Έρευνας & Ανάπτυξης. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση πραγµατοποιείται το 1972 και ακολουθούν συνολικά άλλες οκτώ γεωτρήσεις, µέχρι το 1979, όταν και εγκαθίσταται η πρώτη εξέδρα παραγωγής αερίου, ενώ το 1981 ολοκληρώνονται και οι εγκαταστάσεις για το πετρέλαιο. Από το 1982 έως το 1988 η ηµερήσια παραγωγή πετρελαίου ξεπερνά τα 20 χιλιάδες βαρέλια, µε αποκορύφωµα το 1984, όταν καθηµερινά παράγονται 26 χιλιάδες βαρέλια. Το 1998 διακόπτεται προσωρινά η παραγωγή, λόγω «κόπωσης» του κοιτάσµατος, η οποία ξεκινά πάλι το 1999.


Το 2003 η εταιρεία περνά στη Regal Petroleum. Στα µέσα του 2005, η εισηγµένη στην εναλλακτική επενδυτική αγορά του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα από τα µεγαλύτερα κοιτάσµατα έως ενός δισ. βαρέλια στην Ευρώπη. Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν εντελώς διαφορετική και η ιστορία αυτή στάθηκε αφορµή για την αυστηροποίηση των κανονισµών του χρηµατιστηρίου, σε σχέση µε τις ανακοινώσεις για ανακαλύψεις κοιτασµάτων από εταιρείες εκµετάλλευσης φυσικών πόρων. Στη συνέχεια η εταιρεία περιέρχεται στους εργαζόµενους και εξυγιαίνεται. Η Ενεργειακή Αιγαίου αναλαµβάνει τον έλεγχο της εταιρείας µε την εξαγορά στις 20 Δεκεµβρίου του 2007 των µετοχών της Ευρωτεχνικής, κατόχου του πλειοψηφικού πακέτου της Καβάλα Oil.


Ενεργειακή Αιγαίου - Τα επόµενα βήµατα

200-350 χιλ. βαρέλια η εκτίµηση για την παραγωγή

Έχοντας εξορύξει 110 εκατ. βαρέλια από το 1980, η παραγωγή του κοιτάσµατος του Πρίνου µέχρι πρόσφατα ήταν µόλις 1.300 βαρέλια. Ωστόσο, η Ενεργειακή Αιγαίου φιλοδοξεί να επαναφέρει την Ελλάδα στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραµµα 200 εκατ. δολ. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των γεωτρήσεων, ενώ η δεύτερη ολοκληρώνεται εντός των ηµερών, µε στόχο την άντληση 5.000 βαρελιών ηµερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% των αναγκών της χώρας. Η γεώτρηση στο κοίτασµα «Ε» φτάνει σε κάθετο βάθος τα 2.900 µέτρα και πραγµατοποιήθηκε σε µια έκταση µήκους 5.500 µέτρα στα ανοιχτά µεταξύ Θάσου και Ελευθερούπολης. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη γεώτρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα µας και οι άνθρωποι της Ενεργειακής Αιγαίου την έφεραν σε πέρας µε επιτυχία. Εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά, τότε το απολήψιµο πετρέλαιο θα διατίθεται κατευθείαν στην παραγωγή µέσω των Ε.Π. µέσα σε διάστηµα 90 ηµερών.
Η έκθεση του Συµβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής το 2008 ανέβασε την εκτίµηση για την παραγωγή στην περιοχή του Β. Αιγαίου στα 200 έως 350 χιλιάδες βαρέλια, ποσότητα ικανή για να καλύψει σχεδόν το 50% της ζήτησης της χώρας σε πετρέλαιο. Στην περιοχή στα δυτικά της Θάσου, νοτιότερα από το πεδίο «Ε», η Aegean Energy διαθέτει άδεια εκµετάλλευσης σε ποσοστό 70% (έχει εγκριθεί από το αρµόδιο υπουργείο και εκκρεµεί η µεταβίβαση από την καναδική Denison). Οι άνθρωποι της εταιρείας λένε ότι µπορούν να ξεκινήσουν άµεσα τις νέες γεωτρήσεις (το γεωτρύπανο βρίσκεται στην Ελλάδα) και να διασφαλίσουν µε αυτό τον τρόπο τη βιωσιµότητα της Καβάλα Oil για τις επόµενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου